فهرست مطالب

پیشرفت های مالی و سرمایه گذاری - پیاپی 10 (بهار 1402)

نشریه پیشرفت های مالی و سرمایه گذاری
پیاپی 10 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا شمسی، رضا غلامی جمکرانی* صفحات 1-28
    هدف

    گزارشگری مالی، ارایه دهنده تصویر کلی از وضعیت، عملکرد و انعطاف پذیری شرکت ها به دنیای بیرونی است. هدف از این پژوهش، آسیب شناسی چارچوب افشای اجباری اطلاعات گزارشگری مالی در بازار سرمایه با استفاده از مدل سه شاخگی بوده است.

    روش شناسی پژوهش:

     پژوهش حاضر یک مطالعه با رویکرد کیفی و مبتنی بر روش تحلیل تم می باشد. تمرکز پژوهش بر دیدگاه های حسابرسان؛ مدیران مالی و سهام داران بازار سرمایه که همگی از استفاده کنندگان اصلی و برجسته گزارش های مالی هستند، بوده است. به این ترتیب که ابتدا با استفاده از بررسی چک لیست های کنترلی سازمان بورس و اوراق بهادار، چارچوب اولیه افشاء استخراج گردیده و سپس از طریق مصاحبه با 14 نفر از حسابرسان و کارشناسان سازمان بورس، داده های حاصل از مصاحبه با روش فوق بررسی شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش، در خصوص افشای اطلاعات در بازار سرمایه، آسیب هایی در ابعاد ساختاری، رفتاری و محیطی شناسایی گردید، از آسیب های اساسی شناسایی شده، بیشترین آن به بخش های حاکمیت شرکتی، کنترل های داخلی و افشای معاملات با اشخاص وابسته اختصاص داشته و همچنین در بخش های دیگر، آسیب هایی من جمله شکلی بودن دستورالعمل ها و عدم قابلیت اجرا آن دستورالعمل ها و کلی بودن و عدم توجه به جزییات اجرایی به عنوان آسیب، شناسایی شده اند.

    اصالت / ارزش افزوده علمی:

     نتایج این پژوهش می تواند در بازنگری و اصلاح دستورالعمل ها و چارچوب افشای اطلاعات موثر باشد و همچنین کیفیت افشا را بهبود بخشیده و اطلاعات حاصل از گزارشگری مالی، اتکای بیشتری یافته و در نهایت بتواند نظر ذی نفعان و استفاده کنندگان اطلاعات را به نحو بهتری جلب نماید.

    کلیدواژگان: چارچوب افشا، آسیب شناسی، مدل سه شاخگی، تحلیل تم، بازار سرمایه
  • سعید پاکدلان*، علیرضا آذربراهمان، صالح رفیعی صفحات 29-54
    هدف

    گفتمان عملکرد پایداری شرکتی انگیزه فزاینده ای را برای شرکت ها برای بهبود مزیت رقابتی خود ایجاد کرده است. پژوهش حاضر به دنبال بررسی و آزمون رابطه تخصص و ویژگی های هییت مدیره با عملکرد پایداری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است.

    روش شناسی پژوهش:

    از بین ویژگی های هییت مدیره ویژگی های دوگانگی نقش مدیرعامل، مالکیت مدیریتی و استقلال هییت مدیره مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل 63 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1392 الی 1399 می باشد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون خطی چندگانه و با استفاده از نرم افزارهای ایویوز 10 و اکسل به تحلیل داده ها پرداخته شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد که بین مالکیت مدیریتی، دوگانگی نقش مدیرعامل و استقلال هییت مدیره با عملکرد پایداری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. در حقیقت، در شرکت هایی که دارای مالکیت مدیریتی و دوگانگی مدیرعامل، هییت مدیره مستقل هستند، سطح عملکرد پایداری بیشتر است.

    اصالت / ارزش افزوده علمی: 

    به استناد یافته های پژوهش حاضر، فعالان بازارهای مالی باید فعالیت های پایداری و افشای کامل آن در صورت های مالی را موردتوجه جدی تر قرار دهند، سرمایه گذاران نیز در تجزیه وتحلیل های خود باید ویژگی های هییت مدیره و کمیته حسابرسی را جهت سرمایه گذاری مدنظر داشته باشند.

    کلیدواژگان: استقلال هیئت مدیره، دوگانگی نقش مدیرعامل، عملکرد پایداری، مالکیت مدیریتی
  • محدثه سلیمانیان، بهاره بنی طالبی دهکردی* صفحات 55-82
    هدف

    اقتصاددانان، بخش عمده ای از روند کند رشد اقتصادی در بازارهای مالی کشورهای درحال توسعه را به توسعه نیافتگی و ناکارآمدی فناوری اطلاعات و نوآوری های دیجیتالی بکار رفته در این عرصه نسبت داده اند و اصلاحات نظام مندایی بخش را برای دستیابی به رشد اقتصادی گسترده تر توصیه می کنند. بااین وجود در مورد روش و نحوه انجام نوآوری ها برای دیجیتال کردن بازارهای مالی چالش هایی وجود دارد. ضمن آنکه تا کنون به طور خاص پژوهشی در ایران، به تبیین نقش نوآوری های دیجیتال در بازارهای مالی نپرداخته است؛ بنابراین هدف این پژوهش ضمن تبیین نوآوری های دیجیتال در بازارهای مالی و ارایه الگوی ساختاری در خصوص عوامل موثر بر تاثیر نوآوری دیجیتال در بازار مالی از دیدگاه خبرگان از طریق رویکرد پدیدارشناسی است.

    روش شناسی پژوهش: 

    این پژوهش بر اساس روش، تفسیری کتابخانه ای و از نوع تحقیقات کیفی است که به کمک رویکرد پدیدارشناسی و با استفاده از تکنیک گلوله برفی، به بررسی دیدگاه های 12 نفر از متخصصان مالی ایران پرداخته است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد الگوی پیشنهادی تاثیر نوآوری دیجیتال در بازار مالی شامل 4 مضمون اصلی مدیریت پیچیدگی سهام داران، ساخت یک سرویس هوشمند پیشنهاد شده، توسعه راه حل فنی و تضمین حیات اقتصادی همچنین 19 مقوله و 41 فاکتور می باشد که برای نوآوری های دیجیتال در بازارهای مالی تاثیرگذار هستند.

    اصالت / ارزش افزوده علمی:

     بنابراین کلید توسعه، رشد و بقای بازارهای مالی امروزی، یک نوآوری دیجیتال است که نقش اساسی در تحول بازارهای مالی و اقتصاد کشورها ایفا می نماید.

    کلیدواژگان: بازار مالی، تکنیک گلوله برفی، رویکرد پدیدارشناسی، نوآوری دیجیتال
  • داریوش قربانی، مصطفی قاسمی*، عبدالرضا محسنی صفحات 83-114
    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی عوامل موثر جهت بهبود رتبه اعتباری شرکت ها مبتنی بر گزارشگری مالی و مسیولیت های اجتماعی می باشد.

    روش شناسی پژوهش: 

    این پژوهش یک پژوهش بنیادی است، چرا که از طریق طراحی مدلی تدوین الگویی جهت بهبود رتبه اعتباری شرکت ها مبتنی بر گزارشگری مالی و مسیولیت های اجتماعی راهگشای سایر مطالعات و برخی مشکلات اعتباری می باشد. بعلاوه در این پژوهش از رویکرد کمی نیز استفاده شده است. حجم نمونه آماری باتوجه به جدول مورگان 384 نفر برآورد شد. عوامل تعیین کننده رتبه اعتباری شرکت ها مبتنی بر گزارشگری مالی و مسیولیت های اجتماعی از طریق داده بنیاد (Grounded Theory) انجام شده است.

    یافته ها

    حاصل این فرآیند شش مقوله اصلی (شرایط علی، پدیده محوری، شرایط مداخله گر، شرایط زمینه ای، راهبردها و پیامدها) الگوی پارادایمی تدوین الگو، 20 مصاحبه صورت پذیرفت که بر اساس آن 16 مقوله بنیادی، مقوله سازمانی، مقوله محیطی، مقوله تخصصی، مقوله تعهد سازمانی، مقوله اهداف سازمانی، مقوله راهبردی (مدیریتی)، مقوله ساختاری، مقوله انسانی، مقوله دانش مقوله الزامات، مقوله محیط حرفه ای، مقوله پیشرفت، مقوله حمایتی، مقوله مبنایی و مقوله کارایی به عنوان ابعاد الگوی بهبود رتبه اعتباری شرکت ها مبتنی بر گزارشگری مالی و مسیولیت های اجتماعی به دست آمد.

    اصالت / ارزش افزوده علمی:

     نتایج حاصل از معادلات ساختاری نشان داد بین عوامل علی و عوامل پدیده محوری، بین عوامل پدیده محوری و عوامل راهبردی، بین عوامل زمینه ای و عوامل راهبردی، بین عوامل مداخله گر و عوامل راهبردی و بین عوامل راهبردی و پیامدها رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: داده بنیاد، رتبه اعتباری، گزارشگری مالی، مسئولیت های اجتماعی شرکت
  • ابراهیم قشقایی، الله کرم صالحی*، علی محمودی راد صفحات 115-140
    هدف

    در تیوری مالی سنتی، این گزاره وجود دارد که در هر بورس اوراق بهادار، کارایی در بازار سهام حاکم است. بااین حال، شواهدی از ناهنجاری های بازار، مانند اثر حرکت و اثر معکوس وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی عملکرد استراتژی تجاری معکوس تحت معیارهای ریسک است که برای دستیابی به این هدف، چهار فرضیه مطرح شد.

    روش شناسی پژوهش:

     روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1392 تا 1399 می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری حذفی سیستماتیک تعداد 118 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش سود معکوس به عنوان متغیر وابسته و ریسک سیستماتیک، ریسک نقدینگی، ریسک اعتباری و اهرم مالی به عنوان متغیرهای توضیحی در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که ریسک سیستماتیک بر سود معکوس در تمامی دوره های تشکیل و نگهداری پرتفوی اثر مثبت دارد. ریسک نقدینگی تاثیر معناداری بر سود معکوس ندارد. ریسک اعتباری و اهرم مالی تاثیر مثبتی بر سود معکوس دارند. همچنین نتایج نشان داد که تاثیر ریسک سیستماتیک، ریسک اعتباری و اهرم مالی بر سود معکوس در دوره 24ماهه بیش از دوره 12 و 36ماهه است.

    اصالت / ارزش افزوده علمی:

     نتایج این مطالعه به سرمایه گذاران و مدیران پرتفوی کمک می کند که هنگام سرمایه گذاری از طریق استراتژی معاملاتی معکوس، ریسک های شرکت را در نظر بگیرند. علاوه بر این، فعالان بازار باید در هنگام استفاده از استراتژی سرمایه گذاری معکوس، روی ریسک سیستماتیک، ریسک اعتباری و اهرم مالی بالا تمرکز کنند؛ زیرا این ابعاد ریسک فرصت هایی را برای آن ها فراهم می کند تا بازدهی غیرعادی به دست آورند.

    کلیدواژگان: استراتژی معاملاتی معکوس، ریسک سیستماتیک، ریسک نقدینگی، ریسک اعتباری، اهرم مالی
  • محمد حسنی*، مریم جباروند بهروز صفحات 141-166
    هدف

    در این مقاله تاثیر ریسک اطلاعاتی ناشی از تحریف گزارش سود بر هزینه سرمایه حقوق مالکانه و نقش حمایت از حقوق ذی نفعان بر این رابطه مورد واکاوی قرار گرفته است.

    روش شناسی:

     هزینه سرمایه حقوق مالکانه مبتنی بر بازده مورد انتظار سهامداران طبق مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای ارزیابی شده است. حمایت از حقوق ذی نفعان طبق امتیاز شاخص ترکیبی معیارهای تفکیک وظایف مدیران، استقلال هیات مدیره، حسابرسی داخلی، سهامداران با حق کنترل، سطح مالکیت عمده، تعدیلات سنواتی، به موقع بودن اطلاعات، قابل اتکا بودن اطلاعات، افشای هزینه حسابرسی، افشای پاداش هیات مدیره بررسی شده است. رویه اختیاری مدیریت سود تعهدی به عنوان معیاری از ریسک اطلاعاتی طبق انحراف معیار قدر مطلق پسماندهای مدل اقلام تعهدی مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری غربال شده پژوهش شامل تعداد 183 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 تا 1399 است. فرضیه های پژوهش با استفاده از مدل های رگرسیون چند متغیره داده های ترکیبی با کنترل اثرات صنعت و سال آزمون شده اند.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که با افزایش ریسک اطلاعاتی، هزینه سرمایه حقوق مالکانه افزایش یافته است. همچنین بهبود شاخص حمایت از حقوق ذی نفعان ضمن کاهش هزینه سرمایه حقوق مالکانه، سبب تضعیف تاثیر ریسک اطلاعاتی بر هزینه سرمایه حقوق مالکانه شده است.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    شواهد بیانگر آن است که اجرای رویه های راهبری در حمایت از حقوق ذی نفعان و زمینه سازی کاهش ریسک اطلاعات مالی ناشی از تحریف سود، نقش با اهمیتی در کاهش هزینه سرمایه دارند؛ درک این موضوع می تواند نکته قابل ملاحظه ای در تعدیل انتظارات ذی نفعان باشد.

    کلیدواژگان: حمایت از حقوق ذی نفعان، ریسک اطلاعات مالی، هزینه سرمایه حقوق مالکانه
  • کاظم دهناد، آبتین بوستانی، حمید قندی صفحات 167-190
    هدف

     هدف این پژوهش، بررسی جریان دانشی و محتوایی مقالات نشریه "پیشرفت های مالی و سرمایه گذاری" به عنوان یکی از نشریات علمی حوزه دانش مالی و سرمایه گذاری در ایران، از ابتدای انتشار تا پایان سال 1401 بود. از طریق شناسایی ویژگی های اطلاعات ثبت شده در مقالات، این مطالعه به مدیران مجلات کمک می کند تا نقاط قوت و ضعف مجله را شناسایی نمایند.

    روش شناسی پژوهش: 

    این مطالعه با روش تحلیل محتوای کمی انجام شده است و از نوع علم سنجی می باشد. جامعه آماری پژوهش، تمامی مقالات منتشر شده در مجله "پیشرفت های مالی و سرمایه گذاری" بودند و همگی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از ابزار سیاهه وارسی گردآوری و با استفاده از نرم افزار اکسل تجزیه و تحلیل آماری شدند.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان داد، در طی 3 سال مورد بررسی، 60 عنوان مقاله منتشرشده و 170 نویسنده در این مقالات مشارکت داشتند. از این تعداد نویسندگان، نویسندگان دارای دکتری تخصصی با 66 درصد و دانشجویان دکتری با 18 درصد، در صدر جدول نویسندگان این مجله قرار دارند. همچنین، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات با 9 عنوان مقاله، به عنوان نخستین ، دانشگاه های آزاد اسلامی واحد تهران جنوب، واحد دماوند و واحد مسجدسلیمان هرکدام با 8 عنوان مقاله در رتبه دوم قرار داشتند. در حوزه موضوعی مقالات، 28 درصد از آثار به سرمایه گذاری و بازارها اختصاص داشتند و بازارها و نهادهای مالی با 27 درصد نیز در رتبه بعدی قرار گرفتند. علاوه بر این، از کل تعداد 2308 منبع مورد استناد در مقالات، 73 درصد منابع به زبان انگلیسی و 27 درصد به زبان فارسی بودند.

    اصالت / ارزش افزوده علمی:

     علمی این پژوهش از اصالت و ارزش افزوده علمی برخوردار است؛ زیرا با استفاده از روش تحلیل محتوای کمی، نتایج قابل اعتمادی از مقالات نشریه "پیشرفت های مالی و سرمایه گذاری" ارایه داده است. اطلاعات به دست آمده از این پژوهش به مدیران مجلات کمک می کند تا جریان دانشی و محتوایی مجله را بهبود داده و نقاط قوت و ضعف آن را تشخیص دهند. همچنین، این پژوهش با بررسی مشارکت نویسندگان از نظر تخصصی بودن و رتبه بندی دانشگاه ها و مراکز آموزشی، ارزش افزوده علمی و عملیاتی خود را به اثبات رسانده است.

    کلیدواژگان: پژوهش های مالی، تحلیل محتوا، جریان دانش، علم سنجی، پیشرفت های مالی و سرمایه گذاری
|
  • Reza Shamsi, Reza Gholami Jamkarani * Pages 1-28
    Purpose

    Reporting to the outside world provides an overview of a company's financial position, performance, and flexibility. The purpose was to use a three-branch model to conduct a pathology of the framework of mandatory information disclosure in the capital market.

    Methodology

    The present research was a qualitative study that employed themes analysis. The study concentrated on auditors, financial managers, and shareholders, who are the primary and most important users of financial statements. First, the initial disclosure framework was extracted using the Securities and Exchange Organization's control checklists. The data was then analyzed using themes analysis after interviews were conducted with 14 auditors and experts from the Securities and Exchange Organization.

    Findings

    Based on the research findings, regarding the disclosure of information in the capital market, structural, behavioral and environmental damages were identified. The instructions are sometimes formal and not applicable, or are presented in general and lack executive details.

    Originality / Value: 

    The results of this research can be effective in reviewing and modifying the guidelines and framework of information disclosure, as well as improve the quality of disclosure and make information more reliable, and finally be able to attract the attention of stakeholders and users of information.

    Keywords: Capital Market, Disclosure framework, pathology, Theme Analysis, Three-branch Model
  • Saeed Pakdelan *, Alireza Azarberahman, Saleh Rafiee Pages 29-54
    Purpose

    The corporate sustainability performance discourse has created an increasing motivation for companies to improve their competitive advantage. The present study seeks to investigate and test the relationship between board of directors' expertise and characteristics with sustainable performance in companies listed on the Tehran Stock Exchange.

    methodology

    Among the characteristics of the board of directors, the characteristics of the dual role of the CEO, managerial ownership and independence of the board of directors were investigated. The statistical population of the research includes 63 companies admitted to the Tehran Stock Exchange during the period from 2012 to 2019. To test the hypotheses of the research, the data was analyzed using the multiple linear regression method and using Eviewse10 and Excel software.

    Findings

    The results of the research show that there is a positive and significant relationship between managerial ownership, the dual role of the CEO, and the independence of the board of directors with sustainability performance. In fact, the level of sustainable performance is higher in companies with managerial ownership and CEO duality, independent board of directors.

    Originality / Value:

     Based on the findings of the current research, financial market activists should pay more attention to sustainability activities and their full disclosure in financial statements, and investors should also pay more attention to the analysis of They should consider the characteristics of the board of directors and audit committee for investment.

    Keywords: dual role of the CEO, independence of the board of directors, Managerial Ownership, Sustainability performance
  • Mohaddaseh Soleymanian, Bahareh Banitalebi Dehkordi * Pages 55-82
    Purpose

    Economists have attributed a major part of the slow economic growth process in the financial markets of developing countries to the underdevelopment and inefficiency of information technology and digital innovations used in this field, and systematic reforms of this sector are necessary to achieve extensive economic growth. They recommend more. However, there are challenges in how to innovate to digitize financial markets. Besides, so far, no research in Iran has specifically explained the role of digital innovations in financial markets. Therefore, the purpose of this research is to explain digital innovations in financial markets and provide a structural model regarding the factors affecting the impact of digital innovations in the financial market of individuals from the perspective of experts through a phenomenological approach.

    Methodology

    This research is based on qualitative research, which investigated the views of 12 Iranian financial experts with the help of the phenomenological approach and using the snowball technique.

    Findings

    The results of the research showed that the proposed model of the impact of digital innovation in the financial market includes 4 main themes of managing the complexity of shareholders, building a proposed smart service, developing a technical solution and guaranteeing economic life, as well as 19 categories and 41 factors for digital innovations in the financial markets. They are influential.

    Originality / Value: 

    Therefore, the key to the development, growth and survival of today's financial markets is digital innovation, which plays an essential role in the transformation of financial markets and the economy of countries.

    Keywords: digital innovation, financial market, phenomenological approach, snowball technique
  • Dariush Ghorbani, Mostafa Ghasemi *, Abdolreza Mohseni Pages 83-114
    Purpose

    The purpose of this research is to investigate the influential factors for improving the credit rating of companies based on financial reporting and social responsibilities.

    Methodology

    This study is a fundamental research that formulates a model to improve the credit rating of companies based on financial reporting and social responsibilities. It provides insights for other studies and addresses some credit-related issues. Additionally, a quantitative approach has been employed in this research. The sample size was estimated to be 384 individuals using the Morgan table. The determinants of companies' credit rating based on financial reporting and social responsibilities were analyzed through Grounded Theory.

    Findings

    The result of this process led to the development of a paradigmatic pattern consisting of six main categories: causal conditions, central phenomenon, intervening conditions, background conditions, strategies, and consequences. Twenty interviews were conducted, which resulted in the identification of 16 fundamental categories: organizational factor, environmental factor, specialized factor, organizational commitment factor, organizational goals factor, strategic (management) factor, structural factor, human factor, knowledge factor, requirement factor, professional environment factor, progress factor, supportive factor, foundational factor, and efficiency factor. These dimensions comprise the pattern for improving the credit rating of companies based on financial reporting and social responsibilities.

    Originality / Value: 

    The results obtained from the structural equations demonstrate a significant relationship between causal factors and central phenomenon, between central phenomenon and strategic factors, between background factors and strategic factors, between intervening factors and strategic factors, and between strategic factors and consequences.

    Keywords: Company Social Responsibilities, Credit rating, Financial Reporting, Grounded Theory
  • Ebrahim Qashqai, Allah Karam Salehi *, Ali Mahmoodirad Pages 115-140
    Purpose

    In traditional financial theory, the efficient market hypothesis states that market efficiency prevails in every stock exchange. However, evidence of market anomalies such as momentum effect and reversal effect exists. The aim of this study is to examine the performance of the reverse trading strategy under risk measures. To achieve this objective, four hypotheses were proposed.

    Methodology

    This research employs a descriptive correlational method. The population of the study consists of all listed companies in the Tehran Stock Exchange during the period from 2013 to 2020. A systematic sampling technique was used to select a sample of 118 companies. Reverse profit is considered as the dependent variable, while systematic risk, liquidity risk, credit risk, and financial leverage are considered as explanatory variables.

    Findings

    The findings indicate that systematic risk has a positive effect on reverse profit in all holding and formation periods. Liquidity risk does not have a significant impact on reverse profit. Credit risk and financial leverage have a positive effect on reverse profit. Furthermore, the results show that the influence of systematic risk, credit risk, and financial leverage on reverse profit is greater in the 24-month period compared to the 12-month and 36-month periods.

    Originality / Value: 

    The results of this study provide valuable insights for portfolio investors and managers to consider company risks when investing through the reverse trading strategy. Additionally, market participants should focus on high levels of systematic risk, credit risk, and financial leverage when utilizing the reverse trading strategy, as these risk dimensions present opportunities for them to achieve extraordinary returns.

    Keywords: contrarian trading strategy, Credit Risk, Financial Leverage, Liquidity Risk, Systematic Risk
  • Mohammad Hassani *, Maryam Jabarvand Behrouz Pages 141-166
    Purpose

    This paper assessed the impact of financial information risk derived from earnings misstatement on cost of equity capital, as well as the role of stakeholder’s rights protection criterion.

    Methodology

    The cost of equity capital is measured based on stockholders’ expected rate of return which extracted from capital asset pricing model. Also, stakeholder’s protection is assessed through various criteria such as separation of chairman’s duty, board independence, existence of internal auditor, shareholder with vote right, ownership concentration, audit adjustment, timeliness & reliability of information, disclosure of audit fee and managerial compensation. Accrual earnings management is considered as a proxy of financial information risk which is measured based on the standard deviation of residuals absolute values extracted from accrual model. Research population includes 183 firms listed in Tehran Securities & Exchange over the period 2012 to 2021. Research hypotheses analyzed through multivariate regression models using panel data by controlling industry-year effects.

    Findings

    Findings documented that high level of financial information risk caused to increase the cost of equity capital. Also, high level of stakeholder’s protection index led to decrease the cost of equity capital; In addition, stakeholder’s protection indices weaken the impact of financial information risk on cost of equity capital.

    Originality/Value: 

    The evidences showed that the implementation of governance procedures in protecting stakeholders’ rights and reducing financial information risk caused by earnings misstatement, play an important role in reducing the cost of equity capital; so, understanding this issue can be a significant point in adjusting stakeholders' expectations.

    Keywords: Stakeholders’ Rights Protection, Financial Information Risk, Cost of Equity Capital
  • kazem Dehnad, Abtin Boostani, Hamid Ghandi Pages 167-190
    Purpose

     The aim of this research was to examine the scholarly and content trends of articles published in the journal "Advances in Finance and Investment," as one of the scientific publications in the field of finance and investment in Iran, from its inception until the end of 1401. Through identifying the characteristics of the information recorded in the articles, this study assists journal managers in identifying the strengths and weaknesses of the journal.

    Research Methodology

     This study employed a quantitative content analysis method and falls under the domain of scientometrics. The statistical population of the research included all articles published in the journal "Advances in Finance and Investment," and they were all selected as the sample. The data were collected using bibliographic citation analysis and were statistically analyzed using Microsoft Excel.

    Findings

     The results of the research indicated that during the 3-year period under investigation, there were 60 published article titles with the participation of 170 authors. Among these authors, 66% held specialized doctoral degrees, and 18% were doctoral students, placing them at the top of the list of authors in this journal. Furthermore, the Islamic Azad University, Science and Research Branch, held the foremost position with 9 published articles, while the Islamic Azad Universities of Tehran South, Damavand, and Masjed Soleiman each held the second position with 8 published articles. In terms of the thematic focus of the articles, 28% of the works were related to investment and markets, followed by financial markets and institutions with 27%. Additionally, out of a total of 2,308 cited sources in the articles, 73% were in English, and 27% were in Persian.

    Originality/Value: 

    This research possesses both originality and scientific value, as it provided reliable results about the articles in the journal "Advances in Finance and Investment" using a quantitative content analysis approach. The information obtained from this study helps journal managers improve the scholarly and content trends of the journal and identify its strengths and weaknesses. Moreover, through the examination of author participation in terms of specialization and the ranking of universities and educational institutions, this research has substantiated its scientific and practical value.